Nieuwsbrief

Evaluatie 30%-regeling in rapport ‘Kunde, kosten en keuzes’

De extraterritoriale kostenregeling, de 30%-regeling en de regeling partiële buitenlandse belastingplicht zijn onlangs geëvalueerd. Inmiddels zijn de bevindingen ook opgetekend in het rapport ‘Kunde, kosten en keuzes’. Daaruit blijkt onder meer dat de 30%-regeling – door het aantrekken van kennismigranten – positief uitwerkt op het Nederlandse vestigingsklimaat.

De regeling kost enerzijds belastinginkomsten, maar daar staat tegenover dat de regeling ook belastinginkomsten oplevert. Een deel van de 30%-werknemers betaalt immers in Nederland belasting. Duidelijk is dat de opbrengsten in ieder geval hoger zijn dan de kosten!

Schaduwkant

Minder positief is dat de partiële belastingplicht onvoldoende bijdraagt aan het aantrekken van kennismigranten. Deze regeling wordt dan ook per 2025 afgeschaft. Daarnaast is het fiscale voordeel van de 30%-regeling vaak groter dan de werkelijk gemaakte extraterritoriale kosten (ETK-regeling). De ETK-regeling wordt vooral toegepast in de uitzendbranche en de landbouwsector. Maar lang niet iedereen past deze regeling toe, omdat de hiermee gemoeide administratieve lasten hoog zijn.

Afbouw 30%-regeling

Sinds dit jaar is de 30%-regeling aangepast en vindt er per 20 maanden een afbouw plaats van 30% naar 20% en 10%. Verwacht wordt dat de werknemers bij de overgang van 20% naar 10% ervoor zullen kiezen om de werkelijke ET-kosten te vergoeden in plaats van de 30%-regeling toe te passen. Dit verhoogt de administratieve lasten voor werkgevers. Door deze versobering zal het aantal kennismigranten mogelijk met 10 tot 15% afnemen, wat leidt tot negatieve gevolgen in – met name internationale – organisaties in Nederland.

 

SAMENWERKEN LOONT

Hoe waarborgt u simpel de continuïteit, maand na maand?

Ideaal
Even snel laten uitrekenen wat die nieuwe medewerker gaat kosten.