Geen arbeidsovereenkomst maar wel een dienstbetrekking?

Een salesmanager had een overeenkomst van opdracht van 2,5 jaar bij een groothandel in groente en fruit. Toen de overeenkomst met hem werd opgezegd, claimde hij een arbeidsovereenkomst te hebben. Hoe liep dit af, en waarom zorgde de uitspraak over deze zaak voor zoveel reuring?
Het stond de salesmanager in grote mate vrij om zelf te bepalen wanneer en hoe hij zijn werkzaamheden verrichtte. Alleen de werkzaamheden waren ingebed – de salesmanager als persoon niet. Hij moest de arbeid persoonlijk verrichten, had zelf de overeenkomst opgesteld en liep commerciële risico’s. De man kon persoonlijk aansprakelijk worden gesteld en bij ziekte werd hij niet doorbetaald. De rechter oordeelde dat de salesmanager zich als een ondernemer gedroeg, ook al had hij slechts één opdrachtgever. Wat hierbij meespeelde, was het feit dat de salesmanager onder andere 5% van de aandelen had. Nadat de kantonrechter de criteria uit het Deliveroo-arrest tegen elkaar had afgewogen, oordeelde hij dat er géén sprake was van een arbeidsovereenkomst.
Impact uitspraak
Maar waarom nu al die reuring rond deze zaak? Dat laat zich niet moeilijk raden: deze uitspraak zou namelijk de deur openzetten voor zzp’ers in (onder andere) de zorg. De kantonrechter kwalificeerde de overeenkomst van 2,5 jaar namelijk als een overeenkomst van beperkte duur, wat een aanwijzing is voor een overeenkomst van opdracht. Daarnaast geeft deze uitspraak weer dat er tóch sprake kan zijn van een overeenkomst van opdracht wanneer werk is ingebed in de organisatie, maar met een grote mate van vrijheid kan worden uitgevoerd.
Andere omstandigheden, andere uitkomst
Hoewel er nog hoger beroep aangetekend kan zijn, is dit een mooie uitspraak – maar wel eentje met wat kanttekeningen. Bij net even andere feiten en omstandigheden kan de uitkomst ook zomaar weer de kant van de arbeidsovereenkomst op vallen. En al mag er dan geen sprake zijn van een arbeidsovereenkomst, er is wel een fictieve dienstbetrekking voor de loonbelasting en premies volksverzekeringen. De salesmanager heeft namelijk 5% van de aandelen in zijn bezit en is hiermee een aanmerkelijkbelanghouder.