Nieuwsbrief

Ook deeltijdwerknemer heeft recht op toeslag bij overuren

Twee werknemers van een Duitse zorgverlener hebben een zaak tegen hun werkgever aangespannen, omdat zij geen overwerktoeslag ontvingen voor meeruren. Naar het oordeel van het Hof van Justitie EU is dit een verboden onderscheid met betrekking tot de arbeidsomvang. Wat zegt het hof hier nog meer over?

Volgens het hof worden deeltijders hierdoor benadeeld, zonder objectieve rechtvaardiging hiervoor.  Ook is hier mogelijk sprake van verboden indirecte discriminatie, omdat er meer vrouwelijke werknemers zijn die in deeltijd werken dan mannen. Voor u als Nederlandse werkgever kan dit ook gevolgen hebben.

                                     

Mogelijk loonvorderingen

In Nederlandse cao’s wordt meerwerk niet extra beloond. Cao-partijen zullen dit dan ook moeten gaan regelen in toekomstige cao’s. Werknemers kunnen mogelijk met terugwerkende kracht (tot 5 jaar) een loonvordering instellen. Uiteraard zijn er nog geen Nederlandse uitspraken bekend, omdat de uitspraak van het Europese Hof recent is. Het discriminatieverbod zal vooral ook relevant zijn in bepaalde sectoren waarin vrouwen oververtegenwoordigd zijn.

 

SAMENWERKEN LOONT

Hoe waarborgt u simpel de continuïteit, maand na maand?

Ideaal
Even snel laten uitrekenen wat die nieuwe medewerker gaat kosten.