Werk en mantelzorg
Mantelzorger.. je was het, je bent het of je wordt het. Wat heeft mantelzorg met u en met uw onderneming te maken? Meer dan u wellicht denkt! Een mantelzorger is iemand die zorgt voor een ander. Dat kan een gezins- of familielid zijn, maar ook iemand uit de buurt. Nederland telt vijf miljoen mantelzorgers. Gemiddeld is één op de vier werknemers mantelzorger. Kent u de namen van de werknemers die mantelzorger zijn? Weet u wat zij nodig hebben om in balans te blijven?
Mantelzorg in percentages:
- 32% van de mantelzorgers besteedt 5-8 uur aan mantelzorg
- 53% van de mantelzorgers heeft een leeftijd tussen de 36 en 55 jaar
- 44% van de mantelzorgers werkt meer dan 35 uur per week
- 40% van de mantelzorgers kan werk en mantelzorg (heel) goed combineren
- 76% van de mantelzorgers verleent langer dan een jaar mantelzorg
- Tussen 2018 en 2040 stijgt naar verwachting de omvang van de groep ontvangers van mantelzorg onder de zelfstandig wonende 75-plussers met bijna 70%
Werk en mantelzorg wordt meer en meer een belangrijk thema. Gezien de druk op de zorgen de toenemende vergrijzing wordt er steeds vaker een beroep gedaan op mantelzorgers. Het verlenen van mantelzorg kan veel voldoening geven. Vaak is het goed te combineren met een baan. Maar wat gebeurt er als de mantelzorg steeds meer tijd gaat vragen? Dan is er minder tijd voor ontspanning. Minder sporten, minder sociale contacten… De draaglast neemt toe maar de draagkracht wordt minder. Er ontstaat een onbalans die tot verzuim kan leiden. Het aandeel van het verzuim dat gerelateerd is aan mantelzorg wordt geschat op 18%.
Een dag ziekteverzuim kost een werkgever al gauw € 250, dus verzuim heeft een financiële consequentie. Het voorkomen van een dergelijke kostenpost kan een prikkel zijn om aandacht te geven aan de mantelzorgers in uw onderneming. Er zijn echter ook andere aspecten die niet in geld zijn uit te drukken. Allereerst is het zo dat uw aandacht voor de mantelzorgende werknemer zeer gewaardeerd zal worden en zich over het algemeen zal vertalen in een gemotiveerde medewerker. Een ander aspect is productiviteit. Een medewerker die zijn aandacht moet verdelen tussen werk en mantelzorg en zijn verhaal niet kwijt kan, zal in veel gevallen minder presteren. Daarmee komen we meteen uit bij het belangrijkste wat u voor uw mantelzorgende medewerker kunt doen: aandacht geven! Veel werkgevers gaan het onderwerp werk en mantelzorg liever uit de weg. Ze zijn bang dat de werknemer gebruik gaat maken van de wettelijke verlofregelingen. Mantelzorgers zijn echter in eerste instantie niet gebaat bij verlofregelingen. Wat ze nodig hebben, is aandacht. Het kan een opluchting zijn om te bespreken hoe lastig de combinatie werk en mantelzorg is en om te ervaren dat er begrip is. Wellicht heeft uw medewerker wat meer flexibiliteit nodig in werktijden of kan thuiswerken een oplossing zijn. Toch is daarmee nog lang niet alles gezegd. Een oplossing is namelijk niet altijd dé oplossing. U kunt denken dat u het probleem van uw medewerker oplost door hem of haar thuis te laten werken, maar misschien vergroot dat uiteindelijk juist de druk. Misschien heeft uw medewerker er juist behoefte aan dat er thuis zorg wordt geregeld zodat hij of zij zich op zijn/haar werk kan concentreren. Door aandacht te geven aan medewerkers die mantelzorg verlenen, investeert u niet alleen in hun welzijn, maar ook in de toekomst van uw onderneming. Mantelzorg is immers een realiteit die steeds meer mensen raakt, en als werkgever kunt u hierin het verschil maken. Een open dialoog en maatwerkoplossingen zorgen ervoor dat uw medewerkers in balans blijven, wat niet alleen hun motivatie en productiviteit ten goede komt, maar ook het succes van uw bedrijf. Samen werken aan een mantelzorgvriendelijke omgeving loont, voor nu én voor de lange termijn.
Wilt u meer weten over mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid? Neem dan contact op met
Fiscaris.