Waar moet u alert op zijn bij het overnemen van uitzendkrachten?

Stel, u wilt uitzendkrachten in dienst nemen, omdat ze goed in het team passen. Waar moet u dan op letten voordat u een arbeidsovereenkomst opstelt? Een belangrijk eerste punt van aandacht is de ketenregeling en opvolgend werkgeverschap.
U kunt een werknemer drie tijdelijke contracten in 36 maanden geven. Een onderbreking tijdens een periode van ziekte kan meetellen in de keten. Het is verstandig om hier navraag over te doen bij het uitzendbureau. Heeft u dit niet goed in beeld? Dan kan het (onbedoeld) direct een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd worden.
Overige aandachtspunten
Waar moet u nog meer op letten?
- Check de leveringsvoorwaarden van het uitzendbureau, om te zien of u rekening moet houden met een boete wanneer u de uitzendkracht eerder overneemt. Het kan dan voordeliger zijn om de uitzendconstructie nog een paar weken langer door te laten lopen.
- De wettelijke transitievergoeding wordt berekend vanaf de datum dat de medewerker als uitzendkracht voor u is komen werken. Dat is de anciënniteitsdatum. Deze datum moet correct worden vermeld in de personeelsadministratie, mede omdat deze ook geldt voor de opzegtermijn.
- Een proeftijd is niet meer toegestaan als de uitzendkracht vergelijkbare werkzaamheden gaat uitvoeren. Het artikel over de proeftijd kunt u niet meer opnemen in de arbeidsovereenkomst.
Het is belangrijk om goed naar deze aandachtspunten te kijken voordat u een arbeidsovereenkomst met een uitzendkracht opstelt. De arbeids-juridische en financiële risico’s kunnen mogelijk groot zijn als u dit nalaat.