Nieuwsbrief

Werknemer krijgt € 3.000 omdat werkgever contract niet verlengt

Een werknemer krijgt een billijke vergoeding van € 3.000 toegewezen, omdat de werkgever haar arbeidsovereenkomst niet verlengt. Hoe is het mogelijk dat dit bedrag haar is toegewezen?

Dit kan gebeuren wanneer een werkgever een arbeidsovereenkomst niet verlengt wegens zwangerschap, ziekte, handicap of chronische ziekte of het niet nakomen van een toezegging tot verlenging. De rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de reden voor het niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst de ziekmelding is van de werknemer. Nadat eerder ook al ten onrechte geen loon is betaald tijdens ziekte, meldt de werknemer zich ziek na een conflict.

Te snel gehandeld
In reactie hierop heeft de werkgever aan de werknemer laten weten het contract niet te verlengen. Volgens de rechter had deze werkgever bij twijfel over ziekte de werknemer moeten laten beoordelen door de Arboarts. Zij moet dit ‘niet afrekenen’ met een einde dienstverband. Dat is deze werkgever ernstig aan te rekenen.

Tip
Voor alle werkgevers geldt: wees gewaarschuwd in dit soort situaties. Hier lag het er nogal dik bovenop dat het niet voortzetten niets te maken had met een niet gemotiveerde werknemer. De werkgever had behoorlijk de schijn tegen.

SAMENWERKEN LOONT

Hoe waarborgt u simpel de continuïteit, maand na maand?

Ideaal
Even snel laten uitrekenen wat die nieuwe medewerker gaat kosten.